ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΟΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ

Βελτίωσε την συγκέντρωση σου με τον σωστό φωτισμό

 

Όταν εργάζεσαι στο γραφείο του σπιτιού σου ή έχεις ένα παιδί σχολικής ηλικίας, ο τύπος, καθώς και η ποιότητα του φωτισμού σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας, μπορούν να σε βοηθήσουν να αυξήσεις το επίπεδο της παραγωγικότητάς σου.

Μπορούμε να συνοψίσουμε ως εξής: Σκοτάδι τη νύχτα, φωτεινότητα τη μέρα. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το έντονο φως κοντά στην ώρα του ύπνου για να αποφύγουμε να διαταράξουμε τους κιρκάδιους ρυθμούς μας.

Το σώμα μας είναι φυσικά προγραμματισμένο να λειτουργεί σε έναν κύκλο που ταιριάζει με την ηλιακή ημέρα. Αυτός ο κύκλος, γνωστός ως κιρκάδιος ρυθμός, ελέγχει πολλές πτυχές της φυσιολογίας, της διατροφής, του μεταβολισμού και της συμπεριφοράς μας. Ο κιρκάδιος ρυθμός μας συγχρονίζεται κυρίως με το φως. Η καθημερινή και τακτική έκθεση στο φως μας βοηθά να επιτύχουμε έναν υγιή κιρκάδιο ρυθμό. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες όταν δεν τον ακολουθούμε;

Οι περισσότεροι από εμάς, τις περισσότερες φορές τείνουμε να πετυχαίνουμε το πρώτο μέρος - αποφεύγουμε το έντονο φως τη νύχτα - αλλά αποτυγχάνουμε με το δεύτερο μέρος. Ο κακός φωτισμός του σπιτιού μπορεί να αποστραγγίσει την ενέργειά σου, να διαταράξει τη διάθεσή σου, να προκαλέσει κούραση στα μάτια και πονοκεφάλους και τελικά να μειώσει την ικανότητά σου να εργάζεσαι αποτελεσματικά.

 

φωτισμός γραφείου

 

Εάν δεν έχετε άφθονο φυσικό φως, τότε ο τεχνητός φωτισμός είναι απαραίτητος για τον χώρο εργασίας σας. Πολλά γραφεία στο σπίτι έχουν ατμοσφαιρικό φωτισμό που περιλαμβάνει φωτιστικά οροφής, αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αυτά από μόνα τους αρκούν για να σας κάνουν πιο αποτελεσματικούς στην εργασία σας. Ο υπάρχων ατμοσφαιρικός φωτισμός δεν έχει σχεδιαστεί για λειτουργικό φωτισμό στο οικιακό γραφείο και είναι απαραίτητο να προσθέσετε επιπλέον πηγές. Ποια πηγή όμως θεωρείται η κατάλληλη για τις ανάγκες σας;

Όταν σκέφτεστε να προσθέσετε μια πηγή φωτός στο χώρο σας, υπάρχουν δύο βασικές πτυχές του φωτός που πρέπει να σκεφτείτε: η φωτεινότητα και η θερμοκρασία χρώματος.

Ο "Φωτισμός", μετρημένος σε lux, αντιπροσωπεύει την ποσότητα φωτός που φτάνει σε μια περιοχή από μια πηγή φωτός ή αυτό που μπορούμε να σκεφτούμε ως "φωτεινότητα" του. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο φωτισμός υψηλής φωτεινότητας επηρεάζει θετικά την παραγωγικότητα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ζωτικότητας και της διατήρησης της προσοχής, της αυτοαναφοράς και της φυσιολογικής εγρήγορσης, της απόδοσης σε γνωστικές εργασίες και της μειωμένης υπνηλίας.

Η «θερμοκρασία» του φωτισμού υποδηλώνει την εμφάνιση του χρώματος. Ένα πιο ψυχρό χρώμα - όπως το μπλε ή το λευκό - έχει συνδεθεί με μια σειρά βελτιωμένων αποτελεσμάτων παραγωγικότητας στους ενήλικες, όπως καλύτερη απόδοση, βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, μειωμένη κόπωση και υπνηλία.

 

Εδώ είναι μερικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν θέλετε να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας.

 

φωτισμός γραφείου

 

Μεγιστοποιήστε την έκθεση στο φως της ημέρας.

Εάν μπορείτε, τοποθετήστε το γραφείο σας κοντά σε ένα παράθυρο για να εργαστείτε και κρατήστε τα στόρια σας ανοιχτά. Προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα για περπάτημα έξω, ειδικά όταν βγαίνει ο ήλιος, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κάνετε κάποιες από τις δουλειές σας έξω.

 

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις φωτισμού εσωτερικού χώρου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας σας είναι καλά φωτισμένος. Μην ξεχάσετε να επιλέξετε το σετ φωτισμού σας ώστε να είναι φωτεινό και δροσερό αν είναι δυνατόν. Η χρήση ρυθμιζόμενου φωτισμού μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τη φωτεινότητα. Είναι απολύτως απαραίτητο για τέτοιες περιπτώσεις, να ρωτήσετε τον πωλητή πριν αγοράσετε ένα νέο φωτιστικό εάν μπορείτε να μειώσετε τη φωτεινότητα του φωτιστικού.

 

λάμπα φωτιστικού

 

Μειώστε την ένταση τη νύχτα.

Ενώ το έντονο φως είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, το αντίθετο ισχύει τη νύχτα. Εάν εργάζεστε αργά το απόγευμα ή το βράδυ, φροντίστε να αρχίσετε να μειώνετε την ένταση του φωτός και να κάνετε την εκπομπή φωτός πιο ζεστή όταν το ηλιοβασίλεμα πέφτει.

 

Να σκέφτεστε πάντα από πού προέρχεται το φως σας

Μια πηγή φωτός που βρίσκεται πίσω σας καθώς εργάζεστε στον υπολογιστή σας θα δημιουργήσει σχεδόν σίγουρα μια ενοχλητική λάμψη στην οθόνη σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το φως του περιβάλλοντος δεν είναι απαραίτητο, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό στο γραφείο εργασίας σας. Τα αμπαζούρ μαλακώνουν και διασκορπίζουν το κατά τα άλλα τραχύ φως, ενώ ένα φωτιστικό δαπέδου που λάμπει προς τα πάνω αναπηδά το φως από τους τοίχους και τις οροφές.

 

Προσθέστε διακοσμητικό φωτισμό

Μπορεί να θέλετε να προσθέσετε διακοσμητικό και τονικό φωτισμό για να βελτιώσετε τον οπτικό χαρακτήρα του γραφείου σας στο σπίτι. Το να έχετε ένα ωραίο περιβάλλον για να εργαστείτε μειώνει την απόσπαση της προσοχής σας.

 

 

ξύλινο λαμπατέρξύλινο επιτραπέζιο φωτιστικόξύλινο πορτατίφ

 

 

Σχετικά με την Dezaart

Η Dezaart Lighting δεν κάνει απλώς το σπίτι σας όμορφο. Σύμφωνα με τις σκανδιναβικές αρχές, τα φώτα μας προσαρμόζονται σε σας, ώστε να νιώθετε μια αίσθηση άνεσης και θαλπωρής όλη την ημέρα. Καθώς τα φώτα αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ασφάλεια, η οπτική οξύτητα και η ευεξία σας βελτιώνονται.

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο