ΠΩΣ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

Πως να φέρετε την φύση σπίτι σας ( 2021 )

4 Τρόποι για να εντάξετε το ξύλο στο χώρο μας!

Πως οι χώροι που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ζωής μας καταφέρνουν να επηρεάσουν την υγεία και την ψυχολογία μας; Ίσως σας κάνει εντύπωση η ερώτηση αλλά το εσωτερικό των κτηρίων που κατοικούμε καταφέρνουν και επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στην ευημερία και τη καλή ψυχοσωματική μας κατάσταση. Το ξέρατε ότι τα υλικά και οι υφές που μας περιβάλλουν σε καθημερινή βάση μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας ή και το αντίθετο;

Το ξύλο ένα οικείο υλικό για εμάς, φαίνεται πως έχει την δυνατότητα να επηρεάζει την ψυχολογία μας, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους. Η χρήση του είναι ευρέως γνωστή τόσο στην ελληνική νησιώτικη παράδοση όσο και στο σκανδιναβικό design. Είναι ένα εύκολο υλικό και ταιριάζει με όλα τα στυλ διακόσμησης χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Πως το ξύλο επιδρά στην ψυχολογία: Εσωτερικοί χώροι

Σε εσωτερικούς χώρους, το ξύλο φαίνεται να έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει ή να εξισορροπεί τα επίπεδα άγχους των ατόμων. Παρατηρείται, ακόμη, πως έχει έντονη επίπτωση στην ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά και στην κοινωνική προσέγγιση και παρατήρηση.

Το ξύλο ως φυσικό υλικό, βοηθάει στην ύπαρξη αρμονίας στο χώρο. Σε αυτό συμβάλλει ακόμα και η απόχρωση αυτού. Οι σκούρες αποχρώσεις του ξύλου επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους αυξάνοντας τα και κάποιες φορές ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να νιώσει πίεση. Σε αντίθεση με τις σκοτεινές αποχρώσεις οι ανοιχτές προκαλούν ηρεμία, άνεση και ένα cozy αίσθημα στο χώρο.

Τέλος, μία ξύλινη επιφάνεια -είτε ένα ξύλινο coffee table είτε ένας τοίχος ντυμένος με ξύλο- μπορεί να δώσει το αίσθημα ασφάλειας και επαφής με τη φύση.


Πως μπορούμε να εντάξουμε το ξύλο στο χώρο μας:

1) Παρκέ

Το ξύλινο πάτωμα είναι η λύση για όσους προτιμούν κάτι πιο “ζεστό”. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους χώρους και προτιμάτε ιδιαίτερα στα υπνοδωμάτια.

Interior Design
(Εικόνα από: Denise. Solid plank floors Douglas)

2) Ξύλινα έπιπλα

Ένας εύκολος τρόπος ένταξης των ξύλινων επιφανειών στο σπίτι σας είναι τα ξύλινα έπιπλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εξωτερικούς χώρους. Είτε μία μοντέρνα τραπεζαρία είτε ένα ιδιαίτερο ξύλινο με γυάλινες λεπτομέρειες coffee table είναι αρκετά ώστε να κάνουν τον χώρο αμέσως πιο ζεστό. Κάνετε copy αυτό το τραπεζάκι και θα μας θυμηθείτε.

Ξύλινο τραπέζι με υγρό γυαλί
(Εικόνα από: Furniture maker Greg Klassen)

3) Φωτισμός

Τα φωτιστικά από ξύλο μπορούν να κάνουν το χώρο σας πιο ζωντανό. Το τελευταίο διάστημα οι τεχνικές επεξεργασίας ξύλου έχουν εξελιχθεί δίνοντας έτσι τη δυνατότητα κατασκευής πιο περίτεχνων μορφών . Είτε ένα ξύλινο κρεμαστό φωτιστικό είτε ένα επιβλητικό επιτραπέζιο φωτιστικό είναι αρκετά ώστε να εντάξουν ήπια το ξύλο στο χώρο σας.

Ξύλινο επιτραπέζιο φωτιστικό
(Εικόνα από: Dezaart επιτραπέζιο ξύλινο φωτιστικό)

 

Ξύλινο κρεμαστό φωτιστικό
(Εικόνα από: Dezaart, ξύλινο κρεμαστό φωτιστικό)

4) Ξύλινα διακοσμητικά

Αν θέλετε να δοκιμάσετε το ξύλο στην διακόσμηση και δεν είστε σίγουροι αν σας ταιριάζει μπορείτε να ξεκινήσετε από τα διακοσμητικά. Μία ιδιαίτερη λύση είναι η χρήση ξύλινων κηροπηγίων οργανικής μορφής, τα οποία θα δημιουργήσουν μια statement γωνιά στο σπίτι σας.

Ξύλινο διακοσμητικό
(Εικόνα από: Dezaart ξύλινο διακοσμητικό )

Εικόνα 1: Griffith, T., 2009. Tea Houses | Swatt Miers Architects. Available at: https://www.arch2o.com/tea-houses-swatt-miers-architects/ [Accessed 12 Augost 2021].

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο