Πόσοι Λαμπτήρες χρειάζονται για να έχω τη σωστή Φωτιστική Απόδοση στον χώρο μου;

Πόσοι Λαμπτήρες χρειάζονται για να έχω τη σωστή Φωτιστική Απόδοση στον χώρο μου;

Άλλο ένα blog με guides και χρήσιμα tips από τη Dezaart είναι εδώ για να σας δώσει όλες τις κρυφές και σημαντικές συμβουλές για να διακοσμήσετε το σπίτι σας και να εντυπωσιάσετε!

Σήμερα απαντάμε στην απλή αλλά πολύ σημαντική ερώτηση: «Πόσοι Λαμπτήρες χρειάζονται για να έχω τη σωστή Φωτιστική Απόδοση στον χώρο μου;»

Πριν το απαντήσουμε, πάμε να δούμε μαζί κάποιους βασικούς όρους- κλειδιά:

 

Φωτιστική Απόδοση

Τη συναντούμε πολλές φορές και ως «φωτισμό» ή «φωτιστική ροή». Η φωτιστική απόδοση είναι ένα μέγεθος μέτρησης του φωτός που παράγει μία πηγή είτε είναι LED, είτε είναι φθορίου, πυρακτώσεως κτλ. Μoνάδα μέτρησής της είναι τα lumens.Συνήθως ένας λαμπτήρας 100Watt παράγει 1.5k- 1.7k lumens.

 Watts

Είναι μέγεθος μέτρησης της ποσότητας της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας λαμπτήρας για να παράξει φως. Η αντιστοιχία lumen/watt είναι διαφορετική σε κάθε είδος λαμπτήρων.

Aντιστοιχία lumen/watt

Πρόκειται για τη μέτρηση που δείχνει, πόση φωτιστική ροή παράγει μία λάμπα για κάθε Watt που καταναλώνει (φωτιστική απόδοση). Για παράδειγμα, μία λάμπα υψηλής ενεργειακής κλάσης έχει υψηλότερη φωτιστική ροή με αντίστοιχη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

 


Πόση, τελικά, φωτιστική απόδοση χρειάζεται;

Τώρα που πήραμε μία σημαντική κατεύθυνση όρων που μας βοηθούν να καταλάβουμε το τεχνικό κομμάτι, ας γυρίσουμε στο θέμα μας.
Αν χωρίσουμε τον χώρο μας ανά τετραγωνικό και υποθέσουμε πως σε κάθε τετράγωνο αντιστοιχεί ένα κερί που φωτίζεται από ένα lumen της πηγής φωτισμού (τετραγωνικό κερί aka foot candle), θα μάθουμε πόσα lumens τελικά είναι τα ιδανικά για αυτόν.

 

 

Για να μάθετε πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι ο χώρος σας (αν δε το γνωρίζετε ήδη), πολλαπλασιάστε το μήκος με το πλάτος του δωματίου. Εάν, για παράδειγμα, το υπνοδωμάτιό σας είναι 3μ μήκος και 3μ πλάτος, τότε τα τετραγωνικά σας είναι 9τ.μ.

Στη συνέχεια θα πολλαπλασιάσετε τα τετραγωνικά με την ποσότητα τετραγωνικών κεριών που αντιστοιχούν στον χώρο σας. Απλό έτσι;

Για παράδειγμα, σε ένα σαλόνι σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα αντιστοιχούν 10-20 τετραγωνικά κεριά. Άρα σαλόνι ας πούμε 100τ.μ. για να φωτιστεί σωστά πρέπει να αντιστοιχούν 1000-2000 lumens. Σε μία τραπεζαρία αντιστοιχούν 30-40 τετραγωνικά κεριά. Άρα, τραπεζαρία 100τ.μ. για να φωτιστεί σωστά πρέπει να αντιστοιχούν 3000-4000 lumens.

 

κρεμαστό φωτιστικό σε τραπεζαρία


Pro Tip 1: Όλα εξαρτώνται από τον χώρο που θέλετε να φωτίσετε. Εάν έχετε σκούρες αποχρώσεις στους τοίχους και την επίπλωσή σας ή χρησιμοποιείτε φωτιστικά που αντανακλούν σκιάσεις στον χώρο (όπως πολλά και από τα δικά μας ξύλινα φωτιστικά), τότε θα υπολογίζεται περί τα 10lumens επιπλέον του αριθμού/ τ.μ.

Pro Tip 2: Καλύτερα να υπολογίζετε σε μεγαλύτερη φωτιστική απόδοση (lumens) και να χρησιμοποιείτε dimmers. Με αυτό το τρόπο θα έχετε την maximum φωτιστική απόδοση στον χώρο σας και παράλληλα θα μπορείτε να τη προσαρμόζετε στις ανάγκες σας.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο