Πώς να επιλέξετε τη σωστή θερμοκρασία χρώματος για το φωτισμό του σπιτιού σας

Πώς να επιλέξετε τη σωστή θερμοκρασία χρώματος για το φωτισμό του σπιτιού σας

Το ένα κομμάτι είναι η επιλογή του κατάλληλου κρεμαστού φωτιστικού για την διακόσμηση του σπιτιού σας, αλλά υπάρχει κάτι ακόμα για να ολοκληρωθεί η αλλαγή που θέλετε να κάνετε στον χώρο σας και αυτό είναι η επιλογή της σωστής θερμοκρασίας χρώματος για τον φωτισμό.

Μην ανησυχείτε όμως γιατί εδώ έρχεται ακόμη ένα blog από την Dezaart για να σας δώσει ολοκαίνουργιες ιδέες σχετικά με τη διακόσμηση του σπιτιού και να σας συμβουλέψει για το πως θα δημιουργήσετε το τέλειο φωτισμό.

Τι είναι πραγματικά η θερμοκρασία χρώματος;

Πριν βουτήξουμε στις συμβουλές και τα κόλπα, ας εστιάσουμε στη θερμοκρασία χρώματος. Οι περισσότεροι λαμπτήρες led στις μέρες μας έχουν ποικίλες θερμοκρασίες χρώματος χρησιμοποιώντας διαφορετικές αποχρώσεις του λευκού. Υπάρχει ένας όρος που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία φωτισμού που ονομάζεται "συσχετισμένη θερμοκρασία χρώματος". Αυτός ο όρος απεικονίζει πόσο ζεστό ή ψυχρό είναι το χρώμα του φωτός που προέρχεται από μια λάμπα led.

 

λαμπτήρας led

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη θερμοκρασία χρώματος στο σπίτι

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι μια συσχετισμένη θερμοκρασία χρώματος μετριέται σε Kelvin. Ένα ζεστό φως είναι περίπου 3000K ή χαμηλότερο ενώ το λευκό ψυχρό μπορεί να είναι 4000K ή παραπάνω. Αυτό που είναι συνήθως κοινό, είναι ένα ουδέτερο χρώμα, που είναι μεταξύ ψυχρού ή ζεστού.

 

Αν το σκεφτούμε ως Kelvin, θα δούμε ότι:

2200-2700K: παράγει ένα ζεστό φως που είναι το καλύτερο για δωμάτια τα οποία δεν έχουν αρκετό φυσικό φωτισμό από παράθυρα – παρόμοιο με ένα λαμπτήρα πυρακτώσεως.

3000-3500K: παράγει ένα απαλό λευκό φως που είναι πιο καθαρό από 2700K, παρόμοιο με τους λαμπτήρες αλογόνου.

4000-4500K: παράγει ένα έντονο λευκό φως που είναι ιδανικό για κουζίνες, γραφεία και χώρους εργασίας, όπου εκτελούνται εργασίες που χρειάζονται λεπτομέρεια.

5000K και πάνω: παράγει μια φωτεινή γαλαζωπή απόχρωση φωτός, που την βρίσκουμε κυρίως σε εμπορικά κέντρα.

 

ξύλινο κρεμαστό φωτιστικό με ζεστό φως για το σαλόνι

Στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εάν το χρώμα των τοίχων σας είναι σε ψυχρές αποχρώσεις όπως μαύρο, γκρι ή μπλε, μια ψυχρή θερμοκρασία χρώματος LED μεταξύ 3000K και 3500K μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για τη διακόσμησή σας. Τα πιο ζεστά λευκά LED θα ήταν καλύτερα αν το σπίτι σας είναι γεμάτο φυσικά υλικά όπως ένα ξύλινο δάπεδο.

Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το στυλ της εσωτερικής σας διακόσμησης. Τα παραδοσιακά ή μεταβατικά σπίτια χρησιμοποιούν συνήθως θερμό λευκό φως LED 2700K καθώς θεωρείται ότι δίνει παρόμοια λάμψη με το φως των κεριών ή το φωτισμό αερίου.

Δωμάτιο με δωμάτιο

- Ας ξεκινήσουμε πρώτα με την κρεβατοκάμαρα. Ο πιο προσωπικός χώρος από όλους σε ένα οικιακό περιβάλλον. Διατηρήστε τα φώτα χαμηλά και ζεστά γύρω στα 2700-3000 Kelvin. Αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί.

- Πηγαίνοντας στο μπάνιο, χρειαζόμαστε ένα πιο δροσερό πιο φωτεινό φως για να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργικό. Εάν πιστεύετε ότι αυτό είναι πάρα πολύ για τον χώρο σας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ένα dimmer. Η προτεινόμενη θερμοκρασία χρώματος θα μπορούσε να είναι περίπου 3000-4000K.

- Δεύτερος πιο σημαντικός χώρος είναι φυσικά το σαλόνι. Ο χώρος όπου χαλαρώνουμε, μαζευόμαστε με τους φίλους μας για να διασκεδάσουμε ή απλώς παρακολουθούμε σειρές στην τηλεόραση. Να στοχεύετε πάντα σε 2700-3000K εδώ.

- Ο χώρος της τραπεζαρίας πρέπει να είναι στη μέση του φωτεινού και ισορροπημένου ζεστού. 2700-3000K εδώ είναι κατάλληλα όπως και το σαλόνι.

- Τέλος, πηγαίνοντας στην Κουζίνα, χρειάζεστε έντονα χρώματα και ευελιξία. Θα μπορούσατε είτε να πάτε για ουδέτερη θερμοκρασία φωτισμού γύρω στους 3000K ή θα μπορούσατε να πάτε φωτεινά με στόχο 2700-4000K.

 

κρεμαστό φωτιστικό σε τραπεζαρία με ζεστό φωτιστμό

Συμπεράσματα

Όπως καταλάβαμε, η θερμοκρασία χρώματος είναι πολύ σημαντική για την εσωτερική σας διακόσμηση αλλά και για την ψυχολογία σας. Πήγαμε σε ορισμένα στοιχεία τεχνολογίας φωτισμού όπως τον τρόπο μέτρησης της «συσχετιστικής θερμοκρασίας χρώματος» που είναι σε Kelvin, ποιες θερμοκρασίες είναι καλύτερες για τους διαφορετικούς χώρους στο σπίτι σας, αλλά και σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε έναν λαμπτήρα.

Εάν πιστεύετε ότι εξακολουθείτε να μην μπορείτε να αποφασίσετε ποια λάμπα θα χρησιμοποιήσετε, στείλτε μας ένα email στο dezaartinfo@gmail.com και ένας από τους εξειδικευμένους υπαλλήλους μας θα σας καθοδηγήσει στην επιλογή του καλύτερου για εσάς και το σπίτι σας.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

1 σχόλιο

Καλησπέρα σας! Φτιάχνω το σπίτι μου και θα ήθελα να με συμβούλεψετε για τον κατάλληλο φωτισμό. Η σαλονοκουζινας είναι ενιαίος χώρος. Διαθέτω από το παλιό μου σπίτι ένα φωτιστικό για το σαλόνι σε ζεστά χρώματα. Τα χρώματα του σπιτιού είναι λευκό και ξύλο και οι τοίχοι μπεζ ανοιχτό. Στην κουζίνα θα μπει ένα κεντρικό φωτιστικό, μια λεντοταινια γύρω από τους πάγκους και τρία μονοφωτα κρεμαστά φωτιστικά πάνω από τον πάγκο που θα τρώμε που θα χωρίζει και το σαλόνι απ’ την κουζίνα.. ποιος είναι ο κατάλληλος φωτισμός για αυτά? Τι λάμπες δλδ να πάρω? Ως προς το χρώμα και τα βατ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αριστέα Ανδρονικάκη

Υποβάλετε ένα σχόλιο